• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Kabelky a etiketa - Poznáte spoločenské konvencie?

12.10.2017, 21:59

Možno to ani neviete, ale pravidlá etikety sa vzťahujú aj na kabelky. Ak chcete byť v spoločnosti skutočnou dámou na úrovni, mali by ste poznať niektoré spoločenské konvencie. Pripravili sme pre vás prehľad zásadných pravidiel etikety, ktoré sa týkajú kabeliek. Nebojte, nejde o nič zložité. Zapamätáte si ich počas chvíľky.

Dámska kabelka patrí len do ženských rúk

Nikdy nenechávajte svojho partnera, aby vám podržal alebo dokonca niesol vašu kabelku. Do mužských rúk patrí len pánska taška. Môže vám však pomôcť s kufrom alebo inou ťažkou batožinou, čo každý gentleman považuje za samozrejmosť.

Noste len kabelku vhodnú k danej príležitosti

Spravidla ženy toto pravidlo dodržiavajú. Doplnok má zodpovedať danej spoločenské príležitosti. Na ples vyrazte s elegantnou menšou kabelkou alebo listovou kabelkou. Pre obchodné rokovania a do práce sú určené business kabelky. Na nákup vyrazte s priestranným Shopperom. K neformálnym príležitostiam sa hodí napr. crossbody kabelka.

Kam s kabelkou?

Akonáhle navštívite napr. kaviareň alebo reštauráciu, je potrebné si kabelku niekam odložiť. Lenže kam?

Hlavne nie na zem!

Mnoho žien svoj doplnok jednoducho položí na zem, čo je však spoločenské faux pas. Navyše si môžete kabelku ušpiniť a na jej povrch sa prenesie množstvo baktérií.

Ani operadlo stoličky nie je to pravé

Kabelku nie je vhodné ani zavesiť na operadlo stoličky. Váš doplnok totiž stráca svoj tvar, navyše to je neestetické riešenie.

Tiež stôl je zakázaný

Ďalším neprijateľným miestom na odloženie kabelky je stôl. Je to veľmi neslušné aj nehygienické. Obdobné pravidlo platí aj v prípade mobilu a peňaženky. Taktiež nepatrí na stôl.

Ideálne miesta pre kabelku

Pri formálnych akciách si kabelku umiestnite na stoličke za svoj chrbát. V takom prípade seďte vzpriamene, vaše pozadie sa nachádza len na časti stoličky. Pokiaľ máte mini kabelku či lístoček, môžete si ich položiť na kolená. V lepších podnikoch býva na kabelku pripravený špeciálny stolček. Ak ste na neformálnom stretnutí s priateľmi, odložte si pokojne svoj doplnok na voľnú stoličku vedľa vás. Ďalšia možnosť predstavuje obstaranie špeciálneho háčika na kabelky, ktorý prichytíte k doske stola. Jedná sa o nový módny trend súčasnosti. Vyzerá pekne a je praktický.