• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Nepreťažujte sa! Spoznajte kabelky podľa nosnosti.

6.9.2017, 13:17

Mnoho žien aspoň občas zabúda na to, že dámska kabelka nie je nákupná taška ruksak či snáď cestovný kufor. Kabelky patrí k praktickým doplnkom, ktoré disponujú špecifickú nosnosťou a obmedzeniami. To je potrebné pri voľbe doplnku zohľadniť. S jednou kabelkou si proste nevystačíte. Vhodnejšie je mať pre každú príležitosť kvalitné kabelku priamo určenú pre konkrétne účely. Neviete, akú záťaž ktorý druh kabelky unesie? Pripravili sme pre vás stručný prehľad.

Prečo nenosiť ťažký náklad? Škodí to vašej kabelke aj chrbtici!

Nosnosť všetkých typov tašiek a kabiel závisí od ich tvaru, veľkosti i pevnosti materiálu. Hmotnosť obsahu má byť priamo úmerná typu daného výrobku a pevnosti uší. Preťažovanie kabelky alebo iného praktického doplnku spôsobuje závažné poškodenie výrobku. Napríklad môže dôjsť k popraskaniu uší či poškodeniu ich úchytov a karabín. V neposlednom rade škodíte aj svojej chrbtici, pre ktorú nie je nosenie ťažkých bremien zdravé.

Kabelky podľa nosnosti

Jednotlivé typy dámskych kabeliek zodpovedajú svojou nosnosťou účelu, pre ktorý boli vyrobené. Ak sa budete riadiť nasledujúcimi odporúčaniami, iste to priaznivo ovplyvní životnosť vašich obľúbených doplnkov.

Spoločenské kabelky

Ide predovšetkým o doplnky menších rozmerov ako sú rôzne typy listových kabeliek a mini kabeliek. Ich maximálna odporúčaná nosnosť je 0,4 kg. V niektorých prípadoch sa do nich nezmestí ani klasická peňaženka. Hodia sa výhradne pre nosenie drobných nevyhnutností ako sú napr. kľúče, mobil či papierové vreckovky. Sú určené na plesy, recepcie či do divadla - proste všade tam, kde toho veľa nepotrebujete. Ležérnejšie kúsky si môžete vziať aj na neformálne párty.

Klasické typy kabeliek

V tejto kategórii nájdete rôzne kabelky do ruky a cez rameno i časť crossbody kabeliek, ktoré sú určené pre každodenné nosenie. Ich maximálna nosnosť býva okolo 0,8 kg.

Plážové a shopper kabelky

U týchto doplnkov máme najviac tendenciu k ich preťažovaniu. Nosnosť spomínaných kabeliek je však maximálne 1,5 kg. Menší nákup alebo pár nevyhnutností na pláž či kúpalisko v nich unesiete, ale na väčšie nákupy nie sú určené.

Tašky do práce

V prípade aktoviek, spisovek a rôznych pracovných kabiel vás môže nosnosť milo prekvapiť. Dosahuje totiž až 4 kg. Maximálna nosnosť sa však u jednotlivých modelov môže líšiť, preto dbajte na odporúčania výrobcu. Veľmi kvalitné sú značkové kožené kabely, ktoré vám pri správnej starostlivosti o ne budú slúžiť aj niekoľko rokov.

Cestovné kufre a tašky, športové kabely

Najväčšou nosnosťou sa pýšia typy batožiny pre šport a cestovanie. Môžete v nich nosiť záťaž o váhe až 8 kg. Ide o ideálne doplnky na dovolenku.