• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

2. časť: Recenzie materiálov kabeliek

4.8.2023, 16:34

Recenzie: Materiály kabeliek alebo.. Aký materiál vybrať a ako ho udržiavať? Koža, syntetika alebo textil a ako sa o ne starať.

Pýtate sa sami na otázky typu: Mám snáď dať prednosť koženkovej kabelke za daždivého počasia alebo si rovno zaobstarať ďalší dáždnik pre svoju koženú tašku? Čo znamená pojem eko koža? Môžem prať textilnú kabelku? Veríme, že vás napadá mnoho príbuzných otázok ohľadom starostlivosti a používania vašich doplnkov. Nižšie sa na tie najpálčivejšie z nich pozrieme zblízka.

 

Koža

Prírodný materiál, ktorý s vami bude pomaly starnúť, povedané dramaticky. Pravdou zostáva, že kožené doplnky, či už opasky, peňaženky, batohy alebo aj topánky užívaním získavajú patinu, ktorá dodáva na osobitosti každého kúska. Na svoje ruky použijete krém as kožou na kabelke to nebude iné - aj ona potrebuje hydratáciu. Akonáhle si túto skutočnosť uvedomíte (a začnete sa ju aj riadiť), výrazne tým predĺžite životnosť vybraného doplnku.

Koža sa všeobecne odporúča ošetriť neutrálnym voskom na koži 4x za rok (krém si ponechajte pre svoje ruky). Vďaka tomuto jednoduchému pravidlu bude hydratovaná a udrží si svieži vzhľad. Kožené kúsky si človek kupuje pri nadčasových alebo osobitých produktoch, kedy má záujem ich využívať aj niekoľko sezón. Napriek tomu sa nemusia obávať nudnosti alebo fádneho vzhľadu.

A ako je to s dažďom?

Mnoho ľudí sa o svoje kožené doplnky strachuje (túto starostlivosť oceňujeme), avšak je potrebné si uvedomiť, že koža je prírodný produkt a má svoje špecifiká.

U tohto materiálu vám nedokáže nikto zaručiť 100% vodeodolnosť. Pokiaľ ste mali vo zvyku kabelku impregnovať pomocou spreja, radšej zadržte a spozornite.
Kožu je dobré ošetriť voskom, ktorý je na to určený. Ideálne pred prvým použitím - nosením, ďalej potom pravidelne počas roka, ako sme už spomínali. Produkty z kože samy o sebe pomerne dobre reagujú na krátke vystavenie dažďa, dlhodobé vystavenie výdatnému mokru ale môže premočiť materiál cez.

Preto svoj doplnok impregnujte a starajte sa oň, zvýšite tak jeho životnosť a možnosť tešiť sa z neho dlhšie!

Syntetická koža/koženka/eko koža

… reč je o jednom a tom istom. Netoxický polyuretán na textilnom podklade, ktorý býva od kože často na nerozoznanie.

Prečo je koženka taká rozšírená? Na výber môžete mať všetky mysliteľné odtiene a jej obstarávacia cena je väčšinou o polovicu nižšia ako je to u kože, preto je ideálny ako sezónny doplnok, ktorý často obmieňate. Má dobrú priedušnosť a je jednoduchšia pre údržbu, na druhú stranu ju môžete ľahko opotrebovať. Aj napriek tomu všetko je ale potrebné riadiť sa jednoduchými pravidlami na predĺženie jej životnosti.

Koženku ošetrite sprejom určeným pre tento materiál.
Pokiaľ ju potrebujete očistiť, navlhčite handričku v roztoku mydla alebo tekutého pracieho prášku s neutrálnym PH
(roztok nanášajte iba pomocou handričky, nie rovno na materiál, nie pomocou hrubých hubiek).
Nepoužívajte vlhčené obrúsky, čistiace/impregnačné prostriedky na koži a vyhnete sa poškodeniu tohto materiálu.

Textilné doplnky

Pokiaľ zvažujete obstaranie textilnej tašky alebo batohu s pocitom, že údržba bude spočívať v hodení doplnku do práčky, sklameme vás. Textilné produkty sú praktické kúsky, ktoré vyzerajú skvele, údržba je veľmi jednoduchá, ale práčke a sušičke sa vyhnete oblúkom, pokiaľ si ich nechcete ihneď poškodiť.
Takže ako na to?

Jednoducho - neprať. Údržba je podobná ako u syntetiky. Stačí vám vlhčená handrička namočená v mydle s neutrálnym PH (nepoužívajte huby s drsným povrchom alebo saponátmi, poškodili by ste si vlákna na materiáli). Očistený kúsok sušte na izbovej teplote (radiátor vám môže poškodiť vlákna alebo ich aj rovno opáliť). Akonáhle je doplnok vysušený, odporúčame okamžitú impregnáciu.

Vďaka týmto univerzálnym postupom môžete výrazne predĺžiť životnosť a osviežiť vzhľad vašich doplnkov.

Tip. ☞ Ku každej objednávke na našom e-shope vám zadarmo pribalíme aj menší ťahák so základnými informáciami ohľadom starostlivosti a údržby tak, aby ste mali podstatné údaje ľahko k dispozícii. ☺