• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Viete, aká dámska peňaženka je pre vás tá pravá?

2.7.2017, 22:51

K najdôležitejším doplnkom každej ženy patrí nesporne jej kabelka a peňaženka. Avšak zatiaľ čo výberu kabeliek venujeme značnú pozornosť, tak voľbu vhodnej peňaženky skôr zanedbávame. Je to škoda, pretože obaja spomínané kúsky by mali ladiť. Tvorí totiž akýsi celok. Dôležitosť výberu peňaženky samozrejme nie je len o estetike. Zásadnú úlohu hrá praktickosť a funkčnosť. Nechcete predsa svoje peniaze stratiť či poškodiť, čo u nekvalitných peňaženiek hrozí. Drobné vypadávajú z im určené priehradky, pre bankovky nie je dostatok miesta a sú potom pokrčené a ľahšie sa potrhajú. Uvedeným problémom sa dá našťastie predísť správnym výberom vhodného úložisko pre vašu hotovosť. Neviete, aká peňaženka ideálne prepája praktickosť s dizajnom? Ktorá bude pre vás tá pravá? Máme pre vás pár užitočných rád a tipov pre voľbu dámske peňaženky.

Čomu venovať pozornosť?

Z hľadiska funkčnosti peňaženky venujte pozornosť niekoľkým faktorom. Konkrétne sa jedná o materiál použitý na výrobu, druh zapínanie, veľkosť a tvar peňaženky, počet a rozmery priehradiek. Až po zhodnotení praktickej stránky sa zamerajte na voľbu dizajnu.

Materiál

Najkvalitnejšie kúsky bývajú vyrobené z pravej kože. Vynikajú dlhou životnosťou. Bohužiaľ z pravej kože nie je možné vyrobiť tak dizajnovo pestré a zaujímavé kúsky ako zo syntetickej kože. Lenže hoci je syntetická koža oveľa odolnejšie ako v minulosti, tak sa pravej koži nevyrovná. Aký materiál uprednostniť? Záleží na vašom založenia. Ak si potrpíte na praktickosť a nadčasovosť, vyberte peňaženku z pravej kože (napr. Delami Celestiel). Ak uprednostňujete módne trendy a rada striedate rôzne štýly, je pre vás ideálna peňaženka zo syntetickej kože (napr. Dudlin M245). Látkové peňaženky sú vhodné do batohu pri výletoch, pre deti a tínedžerov. Spravidla vynikajú farebnosťou, ale majú nižšiu životnosť ako peňaženky z pravej či syntetickej kože.

Zapínanie a priehradky

Existuje celý rad druhov zapínanie od magnetických praciek a patentiek cez cvočky po zipsy. Najvhodnejšie býva peňaženka z kombinácií viacerých druhov zapínanie Dudlin M251. Kombinované zapínanie totiž lepšie zabezpečí obsah peňaženky pred vysypaním. Zvoľte peňaženku s dostatočným množstvom priehradiek, do ktorých sa zmestia bankovky a platobné karty. Mince je najlepšie umiestňovať do kapsičky na zips, ktorá je súčasťou peňaženky.

Veľkosť a tvar

V žiadnom prípade neplatí, že čím väčšia peňaženku máte, tým lepšie. Záleží totiž na príležitosti, ku ktorej si peňaženku beriete a na zvolenej kabelke. Na ples a iné spoločenské príležitosti sa skvele hodia David Jones Avenelle. Ide o lístoček a peňaženku v jednom. Ak vyrazíte na nákupy, oceníte shopper v kombinácii s väčšou peňaženkou (napr. Dudlin M258). Z hľadiska tvaru peňaženky buďte skôr konzervatívny, ideálne sú obdĺžnikové.

Dizajn podľa kabelky

Z estetického hľadiska vyberajte peňaženku podľa kabelky. Oba doplnky by spolu mali ladiť. Rozdielnosť dizajnu by pôsobila rušivo. Taktiež vezmite do úvahy spoločenskú príležitosť, ku ktorej si peňaženku beriete. Ku zvláštnym príležitostiam uprednostňujte reprezentatívny doplnky.