• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Ako vybrať cestovnú batožinu?

25.6.2017, 21:36

Čas dovoleniek je za dverami, takže voľba vhodného cestovnej batožiny nadobúda na význame. Kvalitný kufor je neoceniteľným pomocníkom na vašich cestách, preto neradno jeho výber podceňovať. Neviete, ktoré batožina je pre vás to pravé? Máme pre vás pár rád ohľadom jeho výbere.

Zvoľte najvhodnejší druh batožinu

Najprv si ujasnite, k akým cestám budete batožinu používať. Plánujete ich využívať na služobné cesty, jednodňové výlety či viacdňové dovolenku? Pre dlhšie cesty je najvhodnejšou voľbou cestovný kufor na kolieskach. Zmestí sa do neho veľa vecí a pohodlne sa prepravuje ako autom, tak dopravnými prostriedkami všetkého druhu. Naopak pre krátke cesty, kedy potrebujete len pár drobností vám postačí športový batoh, priestranná kabela cez rameno či aktovka.

Venujte pozornosť výberu rozmerov i materiálu

Zásadný význam pri voľbe batožinu hrá ako jeho veľkosť, tak i kvalitné spracovanie. Na dovolenku radšej vyrazte s cestovným kufrom veľkosti M alebo L. Okrem zbalenie oblečenie a ďalších nevyhnutností totiž potrebujete aj nejaké voľné miesto na prípadné suveníry. Pri kratšej služobnej ceste vám spravidla postačí cestovný kufor veľkosti S, ktorý navyše môže slúžiť aj ako príručnú batožinu pri cestovaní lietadlom. Odporúčame zvoliť značkové batožinu z kvalitného materiálu (napr. Značky David Jones či Menqite). Nezabudnite, rozmery batožinu a odolnosť materiálu sú dôležitejšie ako dizajn. Dobrý kufor vám bude slúžiť niekoľko rokov.

Pozor pri cestovaní lietadlom!

Ak budete cestovať lietadlom, je nevyhnutné venovať voľbe batožinu zvýšenú pozornosť. Váš cestovný kufor musí mať rozmery aj hmotnosť, ktoré povoľuje daný dopravcu. Pred cestou si preto zistite prepravné podmienky spoločnosti, s ktorou letíte. Všeobecne platí, že príručná batožina by malo vážiť do 5-10 kg a mať veľkosť spravidla 55x40x20 cm. Kufre prepravované v batožinovom priestore nie sú limitované rozmermi, ale len hmotnosťou do 20 kg.