• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Ako sa starať o koženú kabelku

14.7.2016, 20:28

Každá štýlová žena by mala vlastniť aspoň jednu koženú kabelku. Kúpa koženej kabelky je síce vysoká investícia, ale pri správnej starostlivosti o ňu Vám vydrží naozaj dlhú dobu.

Prečo kožená kabelka?

Pravá koža je veľmi kvalitný materiál, ktorý pri správnej starostlivosti vydrží, čo sa o koženkových a iných materiáloch povedať nedá. Koženkový materiál je imitáciou kože, ktorý síce vyzerá pekne v predajni, ale po týždni používania sa Vám začína povrch kabelky odierať a otrhávať. Takáto potrhaná kabelka potom nevyzerá vôbec dobre. Jediné čo môžete urobiť je nechať povrch opraviť za ďalšie peniaze, nechať ju doma na prach alebo ju rovno hodiť do popolnice.

Kožená kabelka vyzerá vždy elegantne, pretože sa jej povrch neodiera a navyše sa v prípade akejkoľvek závady môžete obrátiť na predajcu.

Pozrieť sa môžete napríklad na tmavo modrú kabelku od ItalY Imanol z hovädzej kože.

Potrebná starostlivosť

Aby kabelka dlho vydržala, je potrebné sa o ňu pravidelne starať. Dôležité je začať hneď od kúpenia kabelky, ideálne než ju začnete používať. Jej povrch naimpregnujte prípravkom na impregnáciu kože. Kúpiť ho môžete priamo u predajcu kabelky, prípadne vyhľadať na internetových stránkach.

Keď si kúpite nový impregnačný sprej, uistite sa, že ho Vaša kabelka dobre znáša. Preto prvýkrát aplikujte sprej na stranu, ktorú pokladáte na zem. Keby sa tento sprej nezniesol s povrchom, vyskúšajte iný. Väčšinou sú ale impregnačné spreje natoľko kvalitné, že sa nemusíte zničenia obávať.

Po prvej aplikácii spreja vydržte chvíľu, než zaschne. Ak je povrch kabelky v poriadku, aplikujte sprej na celý povrch. Impregnáciu nezanedbávajte, pretože impregnovaný povrch chráni kabelku pred vonkajšími vplyvmi. Nezabudnite, že aj my sa chránime podľa počasia. Impregnácia zaistí, že sa povrch kabelky akoby "uzavrie" a je odolný voči vlhkosti, mastnote a iným nečistotám.

Čistenie kabelky

Okrem impregnácie odporúčam kúpiť aj čistiaci prípravok. Tieto produkty zaručia, že bude kabelka kvalitne vyčistená a prach a špina ho nebudú zaťažovať a ničiť.

K samotnému rozotreniu prípravku použite handričku z mikroténových vlákien. Rozhodne nie vreckovky a handry, ktoré nie sú na povrch koženej kabelky určené.

Čistiaci prípravok aplikujte najprv na spodnú časť kabelky, ako u impregnovania. Pokiaľ ale nechcete investovať do profesionálnych prípravkov na čistenie, postačí Vám trochu detského šampónu zmiešaným s vodou. Do dobre vymytej fľaštičky nalejte trochu šampónu a dolejte vodou. Potom zatvorte uzáverom s rozprašovačom a aplikujte na kabelku, a to znova najskôr na spodnú časť. Prach a nečistoty potom zotrite handričkou z mikrovláken.

Krém na kožený povrch

Pre kabelky sú určené aj krémy, aby nedochádzalo k zníženiu pružnosti kože. Kúpiť ho môžete znovu od predajcu kabelky. Rozhodne ale nekupujte a neaplikujte krém na topánky! Ten má iné zloženie a kožený povrch kabelky by zničil.

Občasná starostlivosť

Nezabúdajte ani na vnútro kabelky. Nenechávajte ťažké veci v kabelke dlhšie, než je nutné. Ak kabelku nebudete dlhú dobu používať, naimpregnujte ju, vyčistite a potom uložte do originálneho obalu, v ktorom bola pri kúpení zabalená. Takto ju zaveste do skrine alebo položte na určené miesto. Dajte pozor aj na to, aby na kabelke neboli ťažké predmety, aby nestratila svoj pôvodný tvar.