• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Falošná koža, imitácia kože alebo PU koža. Ďalší inovatívny materiál vo svete kabeliek.

21.1.2019, 09:21

Falošná koža, imitácia koža, alebo aj vegánska koža: Všetky názvy znamenajú to isté: PU /polyuretán), ktorý má napodobňovať kožu. Je to inovatívna technológia a metariál, ktorý vyzerá a na dotyk pôsobí rovnako ako koža.

Bol vyvinutý na riešenie všetkých problémov PU, ktoré majú tendenciu k vločkovaniu a odlupovaniu. Hoci tento typ technológie existuje už desiatky rokov, používa sa hlavne pre luxusné sedacie súpravy a luxusné autosedačky. Tento materiál je vyrobený z vysoko kvalitnej polyuretánovej živice a ultrajemného mikrovlákna, ktoré je schopné napodobniť štruktúru pravej kože, ktorá je ofarbená roztokom. Jeho prameň vlákien je dokonca jemnejší ako hodváb! Výhody tohto materiálu zahŕňajú mäkkú luxusnú textúru, nízku hmotnosť, vysokú trvanlivosť, nízku údržbu a sú k dispozícii v množstve farieb. PU koža je na prvý pohľad nerozpoznateľná od pravej kože.

Tento onovatívny materiál prenikol aj do sveta kabeliek. V roku 2016 s cieľom dosiahnuť etickú a udržateľnú budúcnosť sa začali vyrábať kabelky z recyklovaného materiálu. Pri výrobe sa používa jedinečná technológia ultrafialových mikrovlákien, aby sa výrobky, čo najviac podobali pravej koži. Ich výrobca sa nachádza v Guangzhou, v Číne, zamestnáva 500 zamestnacov a materiál dodávajú takým luxusným značkám, ako je Prada. Pracujú iba s továrňami, ktoré sú certifikované spoločnosťou GRS (Global Recycling Standards) a normou Oeko-Tex. 10% každého nákupu sa daruje do organizácií zaoberajúcich sa zlepšením životných podmienok zvierat.

Ako sa vyrába polyuretánová koža?

PU se vyrába tak, že sa potiahne podkladový materiál z textilnej alebo syntetickej tkaniny povrchovou vrstvou polyesteru s pružným polymérom, na ktorom sa vypracuje vzhľad realistickej imitácie pravej zvieracej kože, nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Pri výrobe PU kože sa nepoužívajú žiadne zmäkčovadla, pretože PU živice sú produktom mäkšieho polyméru a na tie nie sú potrebné, vďaka tomu nedochádza k popraskaniu, olupovaniu a PU koža preto zostane hladká a pružná, je odolná voči oderu, preto sa najčastejšie používa v čalúnnictve. Polyuretán je považovaný za ekologickejší ako Vinyl, pretože nevytvára dioxíny.

Ako spoznáme kabelku z PU kože a ako s ňou zachádzať?

PU kožené kabelky sú plastickejšie, pretože sú vyrobené z polyuretánových pien. Majú krásny vzhľad, sú odolné a dokonca veľmi jednoducho omývateľné vodou a saponátom. Vyhnúť by ste sa mali čisteniu na sucho, drhnutiiu kabelky, ale aj čisteniu vodou teplejšou viac než 40 stupňov. Zabráňte styku PU kože s organickými rozpúšťadlami, či benzínom.
Kabelky z PU kože sú relatívne tvrdé a preto pekne držia svoj tvar. Ďalšou výhodou kabeliek z PU je ich cena, sú omnoho lacnejšie ako kabelky z pravej kože, majú dostatočnú odolnosť voči popraskaniu a poškodeniu UV žiarením.