• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Viete čo sú vegánske kožené kabelky? A z čoho sa vyrábajú?

14.1.2019, 10:01

Koža je klasický, odolný materiál, ktorý ľudia používajú už tisícky rokov. Pretože stále viac a viac ľudí sa rozhoduje nasledovať vegánsky štýl alebo životný štýl v súlade s prírodou, dopyt po alternatívach bez krutosti sa zvyšuje. Pokiaľ ide o tašky, je to už dávno kompromis medzi štýlom a čistým svedomím.

Zatiaľčo koža bola v počiatkoch ľudstva iba vedľajším produktom potravy, v 18. storočí sa stala obľúbeným materiálom pre výrobu opaskov, sedadiel, luxusného nábytku a neskôr aj tašiek. Tento vývoj viedol k inováciám v kožiarskom priemysle. Keďže sa zvyšuje povedomie o problémoch a krutosti súvisiacich so zvieracou kožou, stále viac spotrebiteľov aktívne hľadá alternatívy a stále viac dizajnérov a špičkových značiek začínajú využívať inovatívne a ekologické materiály. Ktoré to sú?

Korok

Korok je už dlho považovaný za jeden z ekologicky šetrných materiálov používaných v móde. Produkcia korku má dlhú tradíciu v Portugalsku, kde sa väčšina materiálu žne. Korkový dub sa dá zbierať každých 10 rokov a počas procesu zberu sa odstráni iba kôra stromu, čo znamená, že strom môže naďalej rásť. Po zhromaždení kôry je vysušená, varená, stlačená a potom môže byť premenená na vegánsky materiál podobajúci sa koži, ktorý používajú dizajnéri v Portugalsku, ale aj vo svete.

Teaková koža

Teaková koža je vyrobená zo zhromaždených teakových listov, ktoré sú opracované a spletené s textíliou. Jedná sa o odolný materiál, ktorý sa vyrába v severnom Thajsku. Rovnako ako listy v prírode je každý kus vyrobený z teakovej koženky jedinečným.

Čo je NAORON?

Naoron je papierový materiál, vyvinutý výhradne pre spoločnosť Siwa od japonskej spoločnosti Onao. Tento materiál je mäkký, pružný, odolný voči vode a roztrhnutiu.
Existujú dva druhy NAORON-u: Soft Naoron z drevnej buničiny a polyolefínu a RPF Naoron vyrobený z recyklovaných polyesterových vlákien z použitých textilných výrobkov a PET plastových fľaší.
Z Naoron materiálu sa vyrába celá rada produktov, medzi nimi nechýbajú peňaženky a tašky. Kabelky z Naoronu sú ľahké a ideálne pre každodenné použitie. Aj ich čistenie je veľmi jednoduché, celkom postačí ich pretrieť vlhkou handričkou. Aj keď je tento materiál odolný voči vode, nedoporučuje sa ho namočiť, pretože pri dlhšom kontakte s vodou môže farba kabelky vyblednúť

 

Voskovaná bavlna

Voskovaná bavlna patri medzi bežnejšie alternatívy vegánskej kože. Mnoho európskych dizajnérov ako Trakk alebo nadchádzajúca značka Treesizeverse pracujú s týmto materiálom. Materiál je ľahko čistiteľný a trvanlivý, čo je najlepší výber pre "každodenné tašky", ako sú ruksaky alebo kabelky.

Počuli ste o Pinatex?

Pinatex je skôr nový prírodný materoiál vyrobený z vlákien ananásového listu, ktoré sú vedľajším produktom pri zbere ananásu. Jednou z prvých značiek, ktoré používajú inovatívny materiál, je "Svala", dobre známa vegánska taška z Los Angeles.

"Ovocná" koža

Jablká alebo pomaranče nie sú len ovocie. Značka Veggani z Philadelphie začala používať pre svoje návrhy takzvanú jablčnú kožu. Že ste o nej ešte nepočuli? Jablčné šupky sušené alebo práškové sú zmiešané s vegánovým lepidlom a rozotrené na listy. Ďalší dizajnéri z Holandska začali experimentovať s tkaninou vyrobenou z pomarančových vlákien.

Recyklovateľné materiály

Vedľa zažitých materiáloch, niektorí dizajnéri používajú viac netradičných materiálov, ako sú recyklované plastové fľaše, staré pneumatiky, alebo vyradené požiarne hadice a dokážu z nich vytvoriť fantastické vegánske kabelky.


Naskytá sa tu teda otázka: Je koža stále potrebná v móde?