• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Opasky, dôležitá súčasť pánskeho odevu

17.12.2018, 12:35

Niektorí muži nemajú opasok a ďalšia časť vlastní iba jeden kus a pôjde si ho kúpiť až keď predchádzajúci úplne ukončí službu. Ale opasok je verný spoločník nohavíc, ktorý okrem poskytovania užitočnej pomoci môže doplniť váš štýl. Viete, na čo je treba pozerať pri kúpe opasku?

Už ste niekedy boli v obchode kupovať opasok a prvá otázka predajcu bola, aký opasok by to mal byť? A vaša odpoveď môže byť že: "pre mňa".

Na trhu sú dva základné typy: opasok do obleku a športový opasok.

Formálne alebo oblekové opasky sú z lesklejších materiálov a pôsobia nenápadne, nosia sa v obleku a mali by byť vždy veľmi kvalitné, užšie a primerane decentné (najlepšie v čiernej, prípadne  hnedej farbe). Dbáme, aby boli v súlade s ostatnými koženými prvkami celkového outfitu, ako napríklad s koženými topánkami, remienkom na hodinkách alebo aktovkou.

Športové opasky môžu viac podliehať trendom. Sú vhodné napríklad k džínsom, či mančestrákom a ich výber už nie je tak striktne ohraničený, vhodné sú aj opasky z pevnej textílie, s výraznejšou prackou alebo sponou, či kontrastným šitím.

Vyberáte si opasok na praktickú funkciu, alebo chcete doplniť svoj šatník o luxusný kúsok?

Pokiaľ si vyberáte nový opasok výlučne na praktickú funkciu, vyberajte si nadčasové zo svetlohnedej alebo čiernej kože, s dostatočným počto dierok a kvalitnou kovovou prackou. Musí byť pohodlný a na dotyk príjemný.
Ide vám len o doplnenie šatníku? rozhliadnite sa po výraznom, ktorý osvieži bežné džínsy a dodá im glanc. Pamätajte však, že opasok by nemal byť výraznejší, než celý outfit - je to len doplnok, oblečenie sa mu nemá podriaďovať.
Aj opasok môže predstavovať luxus. Vsaďte na pravú kožu, ktorá môže byť dokonca z krokodíla. Samozrejme nazabudnite na luxusnú sponu, ktorá dodá opasku punc. V prípade, že sa chystáte si zaobstarať luxusnejší opasok jednoznačne zvoľte klasiku vo farbách ako je čierna alebo hnedá. Farby, ktoré dokážete skombinovať skoro s každým outfitom.

Pánsky kožený opasok hnedý - Cavaldi Geof 95

Na čo dbať pri výbere opasku?

Pri výbere opasku je základ správna dĺžka a šírka. Dĺžka opasku sa môže meniť od sedu nohavíc. Nespoliehajte na to, že máte jeden opasok v určitej veľkosti a ten Vám bude dobrý vo všetkých nohaviciach. Rovnako, ako nohavice majú rôzne veľkosti, tak aj opasok môže mať celkom inú veľkosť než nosíte. Všetko závisí na tom akú výšku sedu majú nohavice. Správna dĺžka opasku sa meria od začiatku spony po strednú dierku. Veľkosť pásov udávajú výrobcovia v centimetroch, rozdeľujú sa vo veľmi vzácnych prípadoch, ako napríklad oblečenie (S, M, L, XL, XXL). Pokiaľ si kupujete opasok, radšej si vyberte s väčšou dĺžkou, tento si viete doma upraviť na požadovanú dĺžku. V prípade opasku na automatickú pracku, uvoľnite pracku v mieste kde sa spája s koženou časťou opasku, opasok skráťte a znovu vložte do pracky. Pokiaľ máte opasok na šrób, tak šrób vyšróbujte, opasok skráťte na požadovanú dĺžku, vyrazte novú dierku a znovu zašróbujte. Myslite pri tom na to aby ste dĺžku upravovali na strednú dierku na opasku! Nič nevyzerá horšie ako opasok s vlastnoručne vyvrtanými (najlepšie vreckovým nožíkom pre prípad núdze) dierkami a / alebo s poškodenou kožou!

O opasok je treba sa starať

Pokiaľ ste si zvykli na vešanie nohavíc spolu s opaskom alebo ledabolo skrútenie opasku a uloženie kamsi do zásuvky, robíte zle-nedobre. Stočený opasok sa postupom času prispôsobí svojmu novému tvaru, neraz koža dopuká, vybledne. Najlepší spôsob, ako uchovávať v šatníku opasok, je zvislé zavesenie na špeciálny opaskový vešiak, aký zoženiete v každom obchodnom dome s nábytkom v oddelení s doplnkami do šatníkových skríň. Z času na čas kožený opasok pretrite včelím voskom a dočistite mäkkou handričkou, aby si zachoval novosť, čo najdlhšie. Dobre si prečítajte inštrukcie na štítku, ako a či sa môže opasok čistiť (látkový sa udržuje inak ako kožený)
Muži opasky jednoducho zbožňujú, vedia ich nosiť a je to ich najobľúbenejší doplnok. Naviac opasky skoro nikdy nevyjdú z módy, takže investícia do kvalitného opasku sa Vám určite oplatí a opasok Vám vydrží v šatníku aj roky.