• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Ako vybrať správny ruksak pre deti?

12.11.2018, 10:03

Máte doma malého školáka? Deti musia do školy každý deň nosiť nespočetné množstvo potrebných vecí. Zošity a učebnice, naplnený peračník, desiatu, pitie a ďalšie potreby. To je pre malé deti celkom veľká záťaž. Kabelka alebo vak na jedno rameno pre nosenie ťažkých vecí vhodné nie sú, nieto pre dieťa. Ideálnou voľbou, ako všetky tieto veci nosiť, je ruksak. Ten však vyberajte s rešpektom. Berte ohľad na niekoľko faktorov , ktoré vám budú v tomto článku predstavené.

Veľkosť ruksaku 

Správna veľkosť ruksaku závisí na výške dieťaťa. Je treba myslieť na to, že by ruksak nikdy nemal presahovať chrbát nositeľa, a ro ako hore, tak aj dole. Samozrejme je dôležité, aby ruksak nebol ani moc široký. Predmet vytŕčajúci zo strán pre dieťa bude akurát príťažou.

Veľkosť ruksaku sa uvádza v litroch. Je vám asi jasné, že nosnoť je zvyčajne priamo úmerná jeho veľkosti. Samozrejme záleží na materiále, z ktorého bol ruksak zhotovený, zvyčajne sa však nosnosť rovnako veľkých ruksakov jednotlivých látok moc nemení. Pri výbere (nielen) školského ruksaku pre svoje dieťa myslite na to, že by v žiadnom prípade nemalo na chrbáte nosiť viac kilogramov než pätnásť percent z jeho váhy. Dospelý si potom môže dovoliť viac, jeho chrbát za podmienky správne vytvarovaného a vybaveného ruksaku je každý deň schopný uniesť okolo dvadsaťpäť percent jeho telesnej hmotnosti.

Prepracovanie ruksaku 

Detské školské ruksaky sú síce veľmi pekné na pohľad, ale tým to končí. Pokiaľ chcete urobiť dobre chrbtici svojho dieťaťa, zabudnite na klasické aktovky, ktoré vôbec nedbajú na anatómiu človeka. Pre pohodlné a komfortné nosenie sa oplatí kúpiť dieťaťu už v nízkom veku poriadny ruksak športový, či akejkoľvek overenej značky, ktorá vie, čo je pre nositeľa dobré. 

Popruhy 

Aj keď sa popruhy zdajú byť maličkosťou, práve tie robia ruksak ruksakom. V každom prípade by mali byť nastaviteľné. Pomocou jednoduchého posuvnéhop systému by ste ich mali jednoducho upraviť na ľubovoľnú dĺžku. Dôležité je tiež ich polstrovanie. Popruhy by vás v žiadnom prípade nemali rezať ani nijak tlačiť. Predovšetkým pre deti sú potom veľkou výhodou prsné a bedrové popruhy, ktoré zaisťujú to, aby sa ruksak po chrbáte neposúval. 

Ďalšie detaily 

Pri výbere ruksaku myslite hlavne na jeho funkčnosť. Presvedčte sa, že má batôžtek dostatok samostatných kapsičiek. Deti je dobré učiť ukladať si veci stále na rovnaké miesto. Obmedzíte tak ich dlhé hľadanie rôznych predmetov. Aj vy si tak uľahčíte kontrolu prípravy pomôcok do školy. Samozrejme aj vnútorný priestor by mal byť dobre organizovaný. Nezabudnite tiež na miesto pre pitie. Ruksak by mal mať najmenej jednu vonkajšiu priehradku na fľašu s vodou, aby si ju dieťa mohlo bez problémov vytiahnuť, kedykoľvek bude potrebovať. Pokiaľ chcete podporiť pitný režim svojho potomka ešte lepšie, môžete vybrať špeciálny ruksak so zabudovaným pitným vakom. Z neho potom vedie hadička skrze ruksak a dieťa môže kedykoľvek tekutiny dopĺňať. Tieto špeciálne nádoby na pitie je možné zasadiť aj do klasických ruksakov.

Kupujte taký batôžtek, ktorý je odolný proti dažďu alebo yvberajte taký so špeciálnou nepremokavou pláštenkou, ktorá ochráni nielen ruksak, ale aj predmety vnútri.

Skontrolujte, či vami vybraný ruksak obsahuje reflexné prúžky. Tie zvýšia bezpečnosť vášho dieťaťa až o niekoľko percent. Kontrastné pásiky a iné predmety sú vhodné predovšetkým v horších svetelných podmienkach. Mnohonásobne zvýšia viditeľnosť nielen pre vodičov áut.

Pokiaľ sa rozhodnete zaobstarať svojmu dieťaťu ruksak s rozprávkovými alebo filmovými postavičkami, s kúpou sa neponáhľajte. Pokiaľ ruksak zaobstaráte dopredu, je možné, že animovaní hrdinovia vyjdú z módy a váš potomok nebude chcieť takú aktovku, akú má jeho kamarát. Vždy vyberajte ruksak s dieťaťom. Pri jeho rozhodovaní sa zabavíte aj vy, môžete zatiaľ preskúmať kabelky novej kolekcie.