• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Návrat do histórie: Móda v dobe prvej republiky

5.11.2018, 10:04

Doba medzivojnová bola vraj jednou z najlepších etáp módy v histórii celého obliekania. Aký na ot máte názor vy? Chceli by ste si vyskúšať život v čase minulom a otestovať niektoré z obľúbených modelov vtedajšej doby? Šaty s volánikmi, drobná kabelka do ruky a perlový náhrdelník pre ženy. Klobúk, vestička pod predĺženým sakom, zdobené gombíčky, to je základ, ktorý si móda žiadala.

Obdobie po vojne prinieslo predovšetkým v ženskom obliekaní jednu zásadnú zmenu. Do tradičného ženského oblečenia totiž začali vstupovať mužské prvky. Tento krok súvisel s prvou vlnou emancipácie žien. V dobe prvej republiky sa stále nosia šaty, ale ich sukne sa neustále nenápadne skracujú. Ženy si začínajú obliekať saká, testujú kravaty. Okrem toho sa vo veľkom nosia nohavicové sukne, vznikajú aj prvé dámske nohavice.

Je zaujímavé, že hoci sa ženy sa v móde začínajú stotožňovať s mužmi, stále majú za cieľ podporovať svoje prednosti. Práve z tohto dôvodu ženy dbajú na zachovanie prezentácie štíhleho pásu. Okrem neho majú potrebu dať vyniknúť svojim prsiam. Vzhľadom k tomu, že korzety už strácajú naobľúbenosti, je potreba vyvinúť inú pomôcku. Asi tušíte správne, v dvadsiatych rokoch začínajú vznikať prvé podprsenky. S nápadom tohto spodného prádla prišiel Paul Poiret, ktorý sa následne postral i cih veľkú propagáciu.

Asi by ste predpokladalli, že sukne sa skracovali aj v rokoch tridsiatych alebo aspoň zostávali pri rovnakých dĺžkach. Opak je pravdou. Neskorší vek priniesol naopak spätné predĺženie sukní a šiat, čo sa dodnes považuje za veľký módny úpadok. Návrhári sú si istí, že návrat k predošlým ideálom zapríčinila hospodárska kríza, kvôli ktorej sa na nosenie krátkych sukní zabudlo takmer zo dňa na deň.

Tridsiate roky všaj jednu zmenu priniesli. začal sa šiť taký odev, ktorý bolo možné dopĺňať rôznymi detailmi. Dámy mali v zásobe niekoľko drahých stúh na šaty, nosili farrebné kabelky. Korzety alebo prípadne topy dopĺňali o špeciálne golieriky, využívali tiež dámske vestičky, ktoré obohatili každý outfit.

Módna dámska perleťová listová kabelka zlatoružová - Delami V437

Kapitolu samu o sebe tvoria tiež doplnky. Veľkú rolu hrali farebné klobúky, ktoré boli zdobené kvetmi, pávími perami, perlami a ďalšími dekoráciami. S pribúdajúcimi rokmi sa postupne zmenšovala ich krempa. Prvorepubliková kabelka sa držala skôr minimalistického štýlu, zvyčajne s anosila zavesená na zápästí a bola pošitá krajkou. V tridsiatych rokoch sa začali nosiť nám už dobre známe listové kabelky.  Už vtedy mali tieto doplnky hranatý tvar a nosili sa v ruke. Veľkú rolu zastávali samotné šperky. Číslom jedna boli perly, na obľúbenosti nestrácali ani drahé kamene.

Asi ste si všimli, že doteraz bola reč iba o ženách. Poďme sa ešte pozastaviť u pánskeho obliekania, ktoré tiež prinieslo prá zvratov. Hlavnou zmenou je asi to, že mužská móda začína strácať na formálnosti. Predovšetkým mladšia generácia preferuje pohodlný odev. Golier u košele sa začal šiť z mäkkého vlákna, obleky sa nešili tak na telo. Ako už bolo povedané v úvode, záležalo na detailoch. Dizajnéri si zakladali na zdobených gombíčkoch a pripínacích golieroch. Nosili sa klobúky, rukavice aj kravaty. Zaujímavosťou boli aj pánske kabelky na remienku. Veľkú rolu v tomto období zastávajú smokingy, ktoré tvoria nevyhnutnú súčasť pánskeho formálneho odevu. Nosili sa aj fraky.

Hnedá luxusná a kvalitná kožená taška - Sendi Design Hero