• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Ako sa vyrábajú kabelky?

19.9.2018, 10:15

Kabelka je predmet, ktorý si rozhodne nekupujeme každý deň, vo väčšine prípadov ani každý mesiac. Jedná sa o pomerne nákladný doplnok, ktorého výroba rozhodne nie je vhodná pre žiadnych babrákov. Možno ste už niekedy premýšľali nad posadením cien kabeliek. Zdajú sa vám vysoké? Po prečítaní nášho článku pravdepodobne zmeníte názor. Výroba jednej kabelky zaberie viac času, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Poďme si prejsť zrod kabelky od začiatku do konca.

Ručné šitie kabeliek musia obstarávať skutoční experti. Príprava jednej tašky znamená narezanie látky, jej niekoľkonásobné prešitie, tiež lepenie, zváranie, leštenie a mnoho ďalších úprav. Celá práca musí byť neuveriteľne presná a starostlivá, aby kabelky svojím nositeľkám vykonávali perfektnú službu.

Nie je tajomstvom, že na výrobe jednej tašky sa podieľa hneď niekoľko technikov. Práce je treba si väčšinou rozdeliť, pretože prechádzanie od jednej činnosti k druhej by bolo pre každého manuálne pracujúceho človeka náročné. Zvyčajne sa o výrobu jednej kabelky starajú traja až piati ľudia. V niektorých dielňach čiastočnú prácu zastávajú stroje, ktoré samozrejme zjednodušujú jednotlivcom trochu tej driny.

Módny model kabelky od MARIA C je Julissa.

 

S časo výroby modelu kabelky je to trochu zložitejšie. Samozrejme záleží na tom, koľko ľudí na doplnku pracuje a ako má vyzerať jeho finálne spracovanie. Jednoduchšiu kabelku bez výrazného prepracovania a jemných doplnkov dokážu svojou silou vyrobiť traja ľudia za pol hodiny. Pokiaľ sa však na taške vyskytujú vzory, je na nej prešívanie alebo kamienky, či iné lepené motívy, rozrastie sa doba práce pokojne na desaťnásobok času. Poväčšinu by malo platiť, že čím vyššia cena kabelky je, tý dlhšie bola vyrábaná. Je ale potreba pripomenúť, že záleží tiež na výrobnom materiále, strojovom obsadení a samozrejme aj na mene zančky. Ako príklad luxusného modelu kabelky sa dá uviesť typická stredne veľká kabela crossbody Chanel, ktorej výroba trvá v priemere okolo pätnásť hodín. Len na korpus kabelky totiž módni experti využívajp až sedemnásť rôznych materiálov.

Módna dámska tmavomodrá kabelka do ruky - David Jones Pesha

 

Viete, že na základe celého prevedenia kabelky sa dá väčšinou rozoznať falzifikát od originálu? Pokiaľ sa výrobok nenachádza vo výpredaji, nemal by obsahovať čo i len minimálnu chybičku. Kabelky luxusných značiek prechádzajú skutočne prísnymi kontrolami od začiatku výroby až do chvíle, kedy má byť doplnok uvedený do predaja. Verte, že toľkým očiam by neunikla žiadna závada. Overuje sa nielen čistota materiálu, ale tiež rozmery vyrobeného kúsku a samozrejme funkčnosť všetkých komponentov.

Keď už sme sa dostali k overovaniu pravosti doplnkov, poďme sa pozrieť ešte na ďalšie cenné znaky kabeliek pre spoľahlivú kontrolu originálu.

Značkové kabelky sú vo väčšine prípadov iba šité a nie lepené. Neobsahujú podšívku s natlačenými logami, takéto vnútorné výplne sa nachádzajú predovšetkým na falzifikátoch.

Materiálovo by sa celý základ kabelky mal zhodovať, pokiaľ teda nie je zámerom značky vytvoriť kontrastný kúsok. Skontrolujte, či si s kabelkou materiálovo zodpovedajú nielen uši, ale aj popruh crossbody. Kovové prvky potom vždy tvoria odolný materiál, niekedy aj striebro alebo pozlátený kov, ktorý sa len neošúpe ani nesčerná.

Pri kúpe kabelky nezabudnite hľadať datakód, ktorý vám prezradí nielen to, či je kabelka pravá, ale aj napríklad informáciu, kde a kedy bola vaša vyvolená kamarátka vyrobená.

Módna dámska kabelka do ruky marhuľová - Silvia Rosa Heaven