• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Pre milovníkov farieb: Existuje návod pre zostavenie vždy ladiacich farebných kombinácií?

29.8.2018, 12:58

Nech sa už snažíte o vytvorenie dokonalého outfitu alebo vymýšľate nový dizajn domu, oplatí sa poznať základné pravidlá pre kombinácie farieb. Existuje nejaký spôsob, ktorý vás naučí korektnému farebnému ladeniu, ktoré bude vyzerať vždy skvelo? Ako si poradiť pri výbere dvojice, či trojice odlišných farieb?

Voľba farieb by mala byť prirodzená, tj. vždy by ste pri jej výbere mali preferovať tie odtiene, ktoré sedia vášmu oku a zdajú sa vám príjemné. Je úplne prirodzené, že každému sa páčia iné farebné tóny. Niekto preferuje farby studené, iný zase teplé, tretí dáva prednosť všetkým, ktorými je vyfarbená príroda. Každý skrátka máme iný vkus. Nechajte sa unášať na vlnách svojich farieb, ktoré vás vystihnú a dodajú vám šťavu. 

K farbám pristupujte s troškou rešpektu. Základné pravidlá kombinovania jasne hovoria, že dve farbičky sú niekedy až moc, zbytok outfitu musíte viesť v nefarebnom duchu. K akejkoľvek kombinácii farieb teda pridajte už len bielu a čiernu farbu, sivú, smotanovú, niekedy si môžete dovoliť aj hnedú. Väčšinou by mala jedna neutrálna farba dominovať.

Prejdeme teraz už k otázke samotného kombinovania. Vrátime sa do minulosti, konkrétne až do druhej polovice sedemnásteho storočia, kedy sa Isaac Newton pokúsil o zostavenie farebného trojuholníkového základu. Skúmal vznik jednotlivých farieb a na základe svojich výskumov do primárnej sekcie zaradil červenú, modrú a žltú farbu, ktoré považujeme za základné dodnes. K tejto trojici postupne pridal farby sekundárne. Tie umiestnil tiež do trojuholníka. Ide o farbu zelenú, oranžovú a fialovú, ktoré vznikli zjednotením farieb základných. Tretiu sekciu vytvára vlastne neobmedzený počet farieb, svetlejšia oranžová, tyrkysová a ďalšie. Tie vznikajú jednak spojením primárnej a sekundárnej farby, ďalej dvoch farieb z druhej triedy alebo zjednotením už vzniknutých odtieňov. Dnes Newtonovu farebnú teóriu pozná najviac ľudí pod pomenovaním farebný kruh. Jeho systém zostavovania dodnes využívajú bytoví dizajnéri aj módni návrhári.

Prvé farebné kombinovanie je založené na spájaní v rámci tried. Je dobré si pamätať, že primárne farby budú spolu ladiť v každom prípade. Pokiaľ je vašim cieľom výrazne vyzerajúca kompozícia, môžete využiť základné farby. Ich kombinácia zapôsobí hravo a veselo. Vždy využívajte len primárne duo, nikdy nenechávajte u seba všetky tri farby. Pokiaľ radšej stojíte za menej obvkylými farbami, spojte spolu dva odtiene zo sekundárneho trojuholníka.

Módni návrhári tiež často pracujú s komplementárnymi farbami. Stačí si vybrať váš obľúbený odtieň a potom v kruhu vyhľadať farbu sídliacu presne na opačnej strane. Práve tam sa nachádza komplementárna farba. Nech týmto spôsobom zostavíte akúkoľvek dvojicu, farby v nej budú vždy ladiť. Klasickým príkladom opozitných farieb je fialová a žltá alebo oranžová so zelenou. Originálny dizajn vytvorený na základe kontrastných farieb si môžete pozrieť napríklad na produkte väčšia dámska červená peňaženka od značkyx Dudlin. Páči sa vám, však? 

Poslednou možnosťou, a prirodzene tou najčastejšie využívanou, je ladenie príbuzných farieb spolu. Dominantný odtieň tvorí farba z primárneho alebo sekundárneho trojuholníka a k nej sú pridané farby nachádzajúce sa v jej blízkosti. Pri kombinovaní analogických farieb je dôležité začať od nadradenej farby a ďalej voliť odtiene iba v jednom zvolenom smere.

Farebný cyklus vás tiež výborne naučí rozlišovať teplé a studené odtiene. Tie sa totiž nachádzajú presne oproti sebe. Variácie teplých a studených farieb sa oplatia v prípade, že chcete nejaký doplnok zvýrazniť. Keď bude napríklad váš look vyfarbený do teplých tónov, kabelka v chladnom modrom odtieni ho skvelo rozbije a urobí z neho originál. 

Isto vám napadlo, že v trojuholníku sa nenachádzajú žiadne odtiene bielej ani čiernej. Tie totiž vlastne do farieb nepatria. Neviete si rady s tým, aké doplnky zvoliť k farebnému oblečeniu? Čierna a biela kabelka k nemu padne vždy. Taška v bielej a čiernej farbe ako súčasť vašej kabelkovej zásoby nebude k zahodeniu.