• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Ako vybrať správnu peňaženku?

8.5.2018, 09:09

Bez peňaženky by sme nemohli vôbec fungovať. Ukrývame do nej peniaze, ale tiež karty a veľakrát aj drobné dôležité dokumenty. Výber peňaženky je veľmi dôležitý. Peňaženka by mala vyhovovať všetkým vašim potrebám a určite by sa vám mala aj páčiť. Ako postupovať pri výbere peňaženky?

Pokiaľ si vyberáte novú peňaženku, určite je dobré najprv zhodnotiť plusy a mínusy vašej súčasnej poocníčky. Príjdete tak na mnoho bodov, ktoré chcete zachovať, ale tiež si ujasníte, čo vám na súčasnej peňaženke prekáža. Všetky hľadiská si nechajte prejsť hlavou a potom sa pusťte do výberu.

Materiál a typ peňaženky

Pokiaľ chcete pôsobiť štýlovo, určite by ste sa mali poohliadnuť po bežných peňaženkách z koženého alebo koženkového materiálu. Tie je možné využiť pre každú príležitosť. Ak vás to ťahá skôr k textilnému typu peňaženky, mali by ste mať doma pripravenú i jednu klasickú. Peňaženky športového typu predsa len nepôsobia seriózne a na niektoré aakcie sa ako doplnok nehodia.

Veľkosť

Rozmery peňaženky sú veľmi dôležitým bodom. Veľká peňaženka nie je síce skladná, ale máte istotu, že sa vám do nej všetko vojde. Veľkú peňaženku môžete využiť ako módny doplnok namiesto kabelky, malá peňaženka sa vám zase vojde aj do malej kabelky. Pokiaľ sa nemôžete rozhodnúť, je vhodné popremýšľať o nákupe dvoch peňaženiek. Veľkú noste bežne, v prípade voľby drobnej kabelky siahnite po malej peňaženke, do ktorej preskladáte len to potrebné.

Pri výbere peňaženky je dobré si spísať zoznam vecí, ktoré potrebujete v peňaženke uschovať. Bude vám stačiť jedna priehradka na bankovky? Kam potom schováte účtenky? Koľko máte kariet, ktoré potrebujete mať neustále u seba? Všetky tieto hľadiská je potrebné zohľadniť. Pokiaľ okrem dokladov potrebujete do peňaženky uschovať ešte ďalšie množstvo zákazníckych kariet, je vhodné popremýšľať nad špeciálnym puzdrom na doklady. Preplnená peňaženka sa vám omnoho skôr zničí a naviac nebude pôsobiť štýlovo.

Zapínanie

Peňaženky by sa dali podľa zapínania rozdeliť do dvoch hlavných kategórií. Jedny sa zapínajú na zips, druhé patentom. Jednoznační praktickejšie sú peňaženky chránené zispom. Máte istotu, že z nich nič nevypadne, lepšie sa s nimi tiež manipuluje. Problém nastáva však s objemom. Zipsová peňaženka nebude nikdy tak variabilná ako tá na patent. Nesmiete ju preplňovať, inak hrozí poškodenie zipsu.

Hlavná kapsa však ešte nerobí nositeľom peňaženiek tak veľký problém. Najväčšie kríza nastáva v príapde mincí. Poriadne si pozrite, či vami vybraná peňaženka má priehradku na mince. Oplatí sa kúpa takej peňaženky, ktorej kapsa na mince je zaopatrená zipsom. Vyhnete sa neustálemu vypadávaniu peňazí na zem alebo do kabelky. 

Farba a motív

Peňaženku by ste mali vyberať s ohľadom na všetky okolnosti a príležitosti. Premyslite, ak= farby oblečenia a kabeliek najčastejšie nosíte a s nimi môžete peňaženku ladiť. Nebojte sa motívov. Čo takto decentné prúžky alebo bodky? Na jar a leto sa vám bude skvelo hodiť peňaženka s motívmi kvetov. Pozrite sa napríklad na Veľkú dámsku peňaženku čiernu – Dudlin v skvelej farbe s origiálnym vzorom. Najkupovanejšie peňaženky sú jednofarebné, zvyčajne v odtieňoch čiernej, sivej alebo hnedej.

Aká peňaženka bude zdobiť vás? Viete, že podľa Feng shui je vhodné vyberať peňaženku v období dorastajúceho mesiaca? Táto fáza cyklu totiž symbolizuje hromadenie energie a narastajúci majetok.